2 Temmuz 2012 Pazartesi

sitenin sahip olması gerektiği

Bir Web Sitesinin Sahip Olması Gereken Özellikler

Bir websitesini güzel kılan birkaç unsur vardır. Siz kendi tasarımınızda bu unsurları yerine getirdiğinizde websiteniz güzel olur. Ayrıca belirteyim her zaman güzel site güzel hit alan site demek değildir. O yüzden bizim için önemli olan sitenin hit alması değil yeterli olmasıdır. Bu yeterliliği sağlayan unsurlar şunlardır :
  • Tasarım – Renk Uyumu
  • Menü
  • İletişim Bilgileri
  • Hız
  • Kullanım Kolaylığı – Açıklamalar
  • Dinamik İçerik
‘tir. Bu özellikleri aşağıda tek tek açıklıyorum.

Tasarım – Renk Uyumu

Bir websitesinin ikinci göze çarpan özelliği tasarımıdır. Birincisinide websitenin açılmasını sağlayan hız faktörüdür. Hız’ı aşağıda inceleyeceğim için geçiyorum. Tasarımda benim fikrime göre sadelik önemlidir. Dediğim gibi benim fikrime göre. Her zaman sade tasarımlardan hoşlanmışımdır. Ayrıca iyi renk seçimi tasarım için önemlidir. Renk seçimi için http://www.colourlovers.com/ adresinde öneriler bulabilirsiniz. Genel bir renk temasını önceden belirleyip, o renkleri kullanmanız sitenin görünüşünü daha güzel hale getirir. Bu sayede kullanıcının gözüde yorumlamış olur. Güzel bir logo ile tasarımı süslemeyi ise benim burda bahsetmeme gerek yok. Zaten çoğu kişi bunun farkındadır.

Menü

Menüler sitedeki gerekli olan gezintiyi sağlayan yapılardır. Olmazsa olmazlar arasındadır. Menülerde dikkat edilmesi gereken bir kaç husus vardır. Menü’de genel olarak çok fazla seçenek bulunmaması gerekir. Çünkü bu kullanıcının seçimini zorlaştırır. Eğer çok seçeneğim var diyorsanız bir alt menü uygulaması yapabilirsiniz. Yani ya menüdeki linke tıklayınca yada linkin üstüne gelince bir alt menü açılması sağlanarak bu karışıklık giderilmiş olur. Menünün aynısından sitenin altında bulunması kullanım kolaylığı bakımından önemlidir. Büyük siteleri incelediğinizde de zaten alta bir tanede daha menü olduğunu görürsünüz.

İletişim Bilgileri

İletişim bilgilerinin doğru ve tutarlı olması kullanıcıya site hakkında güven verir. Ayrıca sitedeki hataların, şikayetlerin, önerilerin geri dönmesinde yardımcı olur. Siteye bir mail adresinin yanında kolayca site sahibine mesaj gönderebilecekleri bir form koyarsanız kullanıcın mesaj göndermesini kolaylaştırmasını sağlanırsınız. Hazırladığını bu iletişim formuna sizinle alakası olmayan (telefon numarası, ayakkabı numarası) gibi soruları sormazsanız kullanıcıyı sıkmamış olursunuz.

Hız

Yukarıdada bahsettiğim gibi bir sitenin göze çarpan ilk özelliği hızlı olup olmadığıdır. Hızlı bir sitenin her zaman daha çok şansı vardır. Bu hızın %50′lik kısmı hazırlayan kişiye, diğer %50′si ise hosta bağlıdır. Hazırlayan kişinin resimleri olabildiğince sıkıştırması, table yerine div kullanması hızda artış sağlayacaktır. Belki küçük farklar yaratacak düzenlemeler büyük bir çalışmada sitenizi gözle görünür bir şekilde hızlandıracaktır. Algoritmaları daha iyi düşünürek kurmada hızınızı artıracaktır. Host seçiminizide hız farktörünü göz önüne alarak yapmanız gerekmektedir.

Kullanım Kolaylığı

Bir siteye giren herkesin interneti iyi bilme zorunluluğu yoktur. O yüzden sitenizdeki bütün açıklamaları hiç bilmeyene göre yapmanız sitenizin genele hitap etmesini sağlar, ama mesela siz sadece doktorlara hitap edecek bir site yapacaksanız doktorların anlayacağı dilde bir açıklama yapmanız kullanıcıyı sıkmamış olur. Şu anda aklıma gelen bir düşünceyide paylaşayım. Sitenize ilk girişte bir seçim yeri ekleyerek kullanıcının deneyimini sorabilirsiniz. Deneyime göre farklı mesajlar gösterebilirsiniz sitede. Bu sayede kullanıcıyı ne sıkmış, ne de zorlamış olursunuz.

Dinamik İçerik

Dinamik içerik sitenin içeriğinin veritabanından alınmasıdır. Haber siteleri, kişisel siteler ve çoğu site dinamik içerikten oluşmuştur. Dinamik içerik bulunduran bir site server-side programlama dili (PHP,ASP,ASP.NET,JSP) kullanmak zorundadır. Bu sitelerde genelde bir admin paneli bulunur kullanıcı bu admin paneliden siteye bilgi ekler. Bu bilginin her yerde kolayca eklenebilmesini sağlar.
Yukarıda bahsettiğim özelliklere sahip olan siteler, genellikle başarılı olurlar. İleriki dersimde HTML ufaktan bir giriş yapacağım.

0 yorum:

Yorum Gönder